keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Johan pomppas! Jumppapallot pyörähtivät luokkaan

Luokassa istumajärjestys vaihtuu vähän sen mukaan mitä viikottain on ohjelmassa. Nyt pulpetit ovat olleet ryhmissä luokan reunamilla, ope istunut yleensä keskellä lattiaa tai lapset esiintyneet siinä toisilleen. Paljon työskentelemme lattialla keskustellen tai luokassa liikkuen, loikittiinpa maanantaina sammakoina ja pupuina pitkin koulun käytävääkin sydämen sykettä samalla tutkien. 

Tänään sain koekäyttöön pari jumppapalloa ja toivottavasti niitä lähipäivinä tulee luokkaamme lisääkin. Kotona työhuoneessa istuskelen itse pallon päällä ja saman liikkeen ja keskivartalotreenin suon mielelläni myös oppilaille koulussa. Vaikka pienten kanssa ei kovin paljon paikalla istutakaan, niin levottomimmille pieni liike pallon päällä on parempi vaihtoehto kuin tuolilla keikkuminen tai luokassa vaeltelu. Ensimmäisen päivän perusteella pallot eivät aiheuttaneet monien pelkäämää riehumista, heittelyä tai muutakaan levottomuutta ja arvontakin suoritettiin ilman suurempia mutristeluja. 

Jo ennen kuin pallot luokkaan tulivat, tehtiin selväksi että niihin suhtaudutaan luokassa samoin kuin tuoleihin, eihän niitäkään kukaan visko pitkin luokkaa. Pari oppilasta kerrallaan saa pallot päiväksi käyttöönsä ja seuraavana aamuna arvotaan uudet käyttäjät niin, että kaikki pääsevät kokeilemaan miltä pallon käyttäminen tuntuu. Näin edetään siihen saakka kunnes saadaan lisää palloja. Sen jälkeen lapset saavat itse valita käyttävätkö palloa vai tuolia ja ope tarpeen mukaan vaihtelee vuoroja. Katsotaan päästäänkö jossakin vaiheessa siihen, että kaikilla halukkailla on pallot pyllyjen alla. 

Alla olevista kuvista näkyy, että monenlaisissa asennoissa meillä työskennellään. Oikeastaan vain käsialaharjoitukset ope on määrännyt pulpetin ääressä istuen tehtäviksi, muulloin lapset saavat melko vapaasti valita missä työskentelevät. Työrauha on kuitenkin annettava kaikille ja jos menee hulinaksi, niin sitten on siirryttävä omalle paikalle.

Aikuisten työturvallisuusohjeissakin todetaan, että työnantajan on huolehdittava siitä, että työpisteen rakenteet ja käytettävät työvälineet valitaan, mitoitetaan ja sijoitetaan työn luonne ja työntekijän edellytykset huomioon ottaen ergonomisesti asianmukaisella tavalla. Samaa periaatetta pyrin noudattamaan lastenkin kanssa. 
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti