perjantai 24. huhtikuuta 2015

Riimittelyä, loruttelua ja lukemista

 Olemme koko lukuvuoden ajan tehneet yhteistyötä esikoululaisten kanssa perjantaisin. Tuntien sisällöt ovat olleet monipuolisesti taide- ja taitoaineita, ympäristö- ja luonnontietoa ja äidinkieltä. Tänään, lukuviikolla ja Kirjan ja ruusun päivän jälkitunnelmissa riimittelimme, loruttelimme ja luimme kirjoja.
Aloitimme tunnin laulamalla Olipa kerran harakka -laulua Satu Sopasen ja Tuttiorkesterin tahtiin. Tutkimme sanoja ja rivien loppuja yhdessä ja lapset oivalsivat hienosti, että viimeisistä sanoista löytyy paljon samoja kirjaimia ja tavuja. Tulipa sieltä heti yhdeltä taikasana: riimi!

Laulun jälkeen lapset arvuuttelivat aluksi riimittelyaiheisia arvausloruja (Saat siitä hyvä maitoa, jos sinulla on lypsytaitoa... ) ja muodostivat itse riimejä valmiisiin lauseisiin (tässä teille maukas lettu, sanoi pitkähäntäinen viekas ---). Materiaalina käytin Niilo Mäki Instituutin julkaisua Kielipaja lapsen kehityksen tukena. 
Tämän jälkeen lapset saivat piirin keskelle ensin kuvakortteja ja sen jälkeen sanakortteja, joista yhdistettiin riimipareja. Hienosti lukutaidottomat eskaritkin löysivät samannäköisiä kortteja ja ekaluokkalaiset sekä lukevat eskarit lukivat heille mitä heidän valitsemissaan korteissa luki. 

Riimittelyn jälkeen luin lapsille parista eri kirjasta hassuja riimirunoja. 
Tämän jälkeen nostin piirin keskelle kassillisen erilaisia kenkiä. Pohdimme yhdessä millaisiin tilanteisiin sopivat korkokengät, kumisaappaat, lenkkarit.... Miksi korkkareilla ei voi mennä metsäretkelle eikä kuraisilla kumppareilla juhliin? Lopuksi lapset saivat sovitella kenkiä, jolloin todettiin että se mikä yhdelle on sopiva, on toiselle iso tai pieni eivätkä kaikki kengät sovi kaikille käyttäjille tai kaikkiin tilanteisiin. Tämän Open ideat -blogista aamulla napattua vinkkiä aasinsiltana käyttäen siirryimme keskustelussa sopivan lukemisen valitsemiseen. Kaikki kirjat eivät sovi kaikkiin tilanteisiin (karttakirja on vähän tylsä iltasaduksi tai runokirja huono oppaaksi autoimatkalle lähtevälle...) eivätkä ole sopivan mittaisia kaikille lukijoille. Matolle kasaamastani kirjavuoresta kaikki saivat valita itselleen sopivaa ja mieluista lukemista ja rentoutusmusiikin siivittämänä nautiskelimme lopputunnin hiljaisesta lukuhetkestä erilaisissa lukuasennoissa. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti